Spoedchirurgie voorkomen en prehabiliteren bij patienten met darmobstructie door middel van het obstructieprotocol


M. Fahim, C. van Kessel, L.M. Dijksman, D. Smeeing, A. Braaksma, A.B. Smits

Donderdag 16 mei 2019

17:53 - 18:01u in Zaal 83, Zaal 83

Categorieën: Algemene chirurgie, Algemene chirurgie, Vrije voordracht (V), Vrije voordracht (V)

Parallel sessie: V08 Algemeen 1


Introductie

Bij patienten met darmobstructie kan distensie van de darmwand leiden tot slechtere genezing en een verhoogde kans op naadlekkage als er spoedchirurgie plaatsvind. Het doel van deze studie was om te onderzoeken of het obstructieprotocol bij patienten met darmobstructie spoedchirurgie kan voorkomen.

Methode

Alle patienten die zich presenteerden met darmobstructie, zowel benigne als maligne oorzaak, in de periode 2013-2017 werden geincludeerd. Een combinatie van klinische symptomen en beeldvorming werd gebruikt om de diagnose te stellen. Het obstructieprotocol bestaat uit een combinatie van 1. specifieke dieetaanpassingen (residue arme voeding, drinkvoeding of totaal parenterale voeding), 2. dagelijks orale laxantia en 3. dagelijkse fysieke oefeningen.

Resultaten

In totaal werden 61 patienten geincludeerd, 44 patienten (72%) werden behandeld voor colorectaal carcinoom. ASA classificatie was matig tot ernstig (ASA III) bij een kwart van de patienten. Electieve chirurgie vond paats bij 57 patienten (93%). Een primaire anastamose werd aangelegd bij 49 patienten (86%). Er waren geen darmperforaties, naadlekkages of 30-dagen mortaliteit. Ernstige compicaties (Clavien-Dinco graad 3 of hoger) vond plaats bij 4 patienten (7%).

Conclusie

Patiënten met darmobstructie kunnen veilig met het obstructieprotocol worden behandeld. Daarnaast resulteert het obstructieprotocol in goede chirurgische uitkomsten waarbij een meerderheid van de patiënten een electieve operatie met een primaire anastomose ondergaat met weinig postoperatieve complicaties. Daarom adviseren wij om het obstructieprotocol te gebruiken bij alle patiënten met darmobstructie.

voorkant zakkaart obstructieprotocol
achterkant zakkaart obstructieprotocol