Poster pitch - Effectiviteit van Medtronic Endurant II stent in combinatie met Jotec iliac branches device in de behandeling van aortoiliacale aneurysmata


R. Wouda, A.G. Krasznai, L.H. Bouwman, C.J.J.M. Sikkink

Vrijdag 17 mei 2019

9:53 - 9:58u in Diezezaal

Categorieën: Poster pitch, Vaten

Parallel sessie: V11 Vaten 2: overig


Introductie

Bij de behandeling van aortoiliacale aneurysmata kan behoud van de arteria hypogastrica mogelijke bilclaudicatie, colon ischemie en erectiele dysfunctie voorkomen. De behandeling middels de combinatie van de Endurant II endovasculair stent graft (Medtronic) met een iliac branched device van Jotec is niet eerder beschreven.

Methode

Patiënten die sinds december 2015 in ons centrum endovasculair behandeld werden aan een AAA in combinatie met iliacale aneurysmata werden retrospectief bekeken. Alle patiënten werden geopereerd middels een combinatie van Endurant II endovasculaire stent (Medtronic) met een iliac branched device (Jotec).

Resultaten

31 patiënten (45 iliacale aneurysmata). (30 man; gemiddelde leeftijd 69 jaar). Technisch succes (uitschakelen van het aneurysma met behouden van de arteria hypogastrica, zonder type 1 of 3 endoleak bij controle CTA na 6 weken) werd verkregen in 93,5% (29/31). Bij 1 patiënt was het technisch niet mogelijk om de IBD te plaatsen. 1x was er sprake van materiaal falen. Gemiddelde operatieduur was 173 min (94-266), met een opnameduur van 3,6 dagen (1-11). 1 patiënt werd heropgenomen met oppervlakkige ischemie van het sigmoïd, waarvoor een conservatief beleid. Na 12 maanden bleek er een stenotisch traject in het sigmoïd waarvoor resectie.

Conclusie

Het uitschakelen van aortoiliacale aneurysmata met de combinatie van Endurant II (Medtronic) met Jotec iliac branche device lijkt een veilige techniek. Verder onderzoek is nodig met langere follow up in grotere patiënten groepen.