S29 Plenaire sessie: Gepaste Zorg
Voorzitter(s): dr. J. M.J. Schreinemakers, voorzitter congrescommissie NVvH / GE-chirurg, Amphia Ziekenhuis Molengracht, Breda

Vrijdag 17 mei 2019

12:00 - 12:30u in Brabantzaal

Categorieën: Algemene chirurgie, Symposium (S)


Marian Kaljouw - voorzitter van de raad van bestuur van de NZa - heeft een omvangrijke professionele en wetenschappelijke carrière in de zorg.
Op de Chirurgendagen spreekt zij over het gedachtegoed van de NZa en de grote maatschappelijke uitdaging door de groeiende zorgvraag en de toenemende complexiteit. Een betere inzet van mensen en middelen is nodig om in de toekomst verzekerd te blijven van kwalitatief goede, toegankelijke, zinnige en betaalbare zorg.

Marians uitdrukkelijke wens is hierbij de komende jaren 'als vrienden' op te trekken met de intentie om van elkaar te leren. In een aantal symposia zal zij samen met ons een aantal vraagstukken proberen aan te pakken zoals zinnige zorg in de vaatchirurgie.

De feiten:
Door de groeiende zorgvraag en de toenemende complexiteit van die vraag staan professionals en bestuurders in de zorg in Nederland voor een grote maatschappelijke uitdaging. In nog geen vijf jaar zijn de zorgkosten verdubbeld naar ruim 170 miljard euro per jaar. Het RIVM berekende dat de toename te wijten is aan de vergrijzing, bevolkingsgroei en overige factoren zoals technologische vernieuwing. Bij ongewijzigd beleid moet in 2040 een op de vier Nederlanders werkzaam zijn in de zorg om aan de toenemende zorgvraag tegemoet te komen.

Meer info