S07.3 Technieken voor het sluiten van grote huiddefecten: 'the good, the bad and the ugly’


P.P.M. van Zuijlen

Donderdag 16 mei 2019

14:15 - 15:15u

Parallel sessie: S07 - State of the art algemene heelkunde: behandeling van brandwonden en necrotiserende fasciitis (Congrescommissie)


Waneer grote delen van de huid verloren gegaan zijn door een trauma zoals brandwonden of andere oorzaken zal tegenwoordig niet alleen gestreefd worden naar een snelle genezing maar ook naar een goed resultaat op de lange termijn. De uitdaging is om met zo min mogelijk donorsites een zo goed mogelijke huidbedekking te krijgen.
Het gespleten huidtransplantaat wordt als standaard gebruikt maar soms is ook deze techniek niet toereikend om grote defecten te sluiten. Bovendien is het lange termijn resultaat van deze techniek, het litteken, verre van optimaal. Indien mogelijk kan met dermale substitutie een verbetering van de kwaliteit gebieden worden.
Technieken zoals een lokale transpositie, perforatorlap, vrije lap of huidexpansietechnieken kunnen doorgaans betere lange termijn resultaten geven maar zijn beperkt qua grootte. Een goede indicatiestelling is daarbij cruciaal.