ZW800-1 voor ureter identificatie tijdens laparoscopische abdominale chirurgie


K.S. de Valk, H.M.J. Handgraaf, M.M Deken, B.G. Sibinga Mulder, A.R.P.M. Valentijn, A.G. Terwisscha van Scheltinga, R.F.M. Bevers, K.C.M.J. Peeters, F.A. Holman, J.V. Frangioni, J Burggraaf, A.L. Vahrmeijer

Donderdag 16 mei 2019

17:45 - 17:53u in Zaal 83

Categorie├źn: Algemene chirurgie, Vrije voordracht (V)

Parallel sessie: V08 Algemeen 1


Introductie

Iatrogeen ureterletsel is een bekende complicatie tijdens chirurgie. Intra-operatieve beeldvorming met behulp van fluorescentie is een experimentele techniek waarmee tumorweefsel en/of vitale structuren zichtbaar gemaakt kunnen worden tijdens de operatie. ZW800-1 is een nieuw fluorofoor met een exclusief renale klaring, waardoor het geschikt is voor intra-operatieve visualisatie van de ureters.

Methode

Er is een fase II effectiviteitstudie verricht in 12 pati├źnten die electieve laparoscopische lage abdominale chirurgie hebben ondergaan (chirurgisch, urologisch of gynaecologisch) om de diagnostische waarde en optimale dosering van ZW800-1 voor ureter visualisatie te bepalen.

Resultaten

Twee tot 10 minuten na intraveneuze injectie werd een peristaltische fluorescent signaal gezien in de ureters, wat enkele uren aanhield. Een lage dosering van 1.0 mg ZW800-1 bleek voldoende voor adequate visualisatie, zelfs door intact peritoneum heen. ZW800-1 is veilig en er werden geen bijwerkingen gezien.

Conclusie

ZW800-1 is een ideaal fluorofoor voor intra-operatieve visualisatie van de ureters en kan van toegevoegde waarde zijn tijdens laparoscopische abdominale ingrepen om iatrogeen ureterletsel te voorkomen. Daarnaast, is het door de lage toxiciteit en renale klaring een geschikt conjugaat voor de ontwikkeling van tumor-specifieke contraststoffen.

Visualisatie van beide ureters met behulp van fluorescentie
Visualisatie ureter met behulp van fluorescentie