S.H.E.M. Clermonts, Y.T. van Loon, H. Pottel, D.K. Wasowicz, D.D.E Zimmerman
Vrijdag 17 mei 2019
9:24 - 9:32u
in Brabantzaal
Categorieën: Colorectaal (maligne), GE, Vrije voordracht (V)
Parallel sessie: V10 Colorectaal maligne 1
Introductie
Transanale minimale invasieve chirurgie(TAMIS) is toenemende populair als orgaan sparende behandeling bij vroeg ontdekte rectumcarcinomen. Indien definitief histologisch onderzoek ongunstige prognostische kenmerken toont, dient een completerende totale mesorectale-excisie(cTME) uitgevoerd te worden. Deze studie vergelijkt de chirurgische en oncologische resultaten van cTME na TAMIS met de resultaten na primaire totale mesorectale-excisie(pTME).
Methode
Alle patiënten die een cTME ondergingen, werden vergeleken met een case-match controlegroep patiënten die een pTME ondergingen. Leeftijd, ASA-score, geslacht, BMI, afstand van de tumor tot de sfincter, tumor diameter en T- stadium werden als paramaters gebruikt voor de case-match analyse. Primaire uitkomstmaten zijn postoperatieve complicaties en de chirurgische details zoals totale operatieduur, bloedverlies en perioperatieve complicaties.
Secundaire uitkomstmaten zijn de oncologische resultaten uitgedrukt in de kwaliteit van de mesorectale fascia, lokaal recidief, recidief op afstand en 1- en 5-jaars ziektevrije overleving.
Resultaten
Tussen 2011 en 2017 zijn 20 cTME-procedures uitgevoerd, zij werden vergeleken met 40 pTME-procedures. Er zijn geen significante verschillen in totale operatietijd (237 min vs 226 min, p=0.53), bloedverlies (126ml vs. 158 ml, p=0.72), gemiddeld aantal lymfeklieren per preparaat (15 vs 18, p=0.06) of complicaties (45% vs 55% p=0.07) tussen beide groepen. Er werd significant vaker abdominoperineale resecties (APR) uitgevoerd in de cTME-groep (50% vs 40%, p=0.012). Gedurende de follow-up waren er 3(15%) metastasen op afstand in de cTME-groep en 1(2.5%) in de pTME-groep (p=0.069). Er was een significant lagere 5-jaars overleving in de cTME-groep (68% vs 90%, p=0.006).
Conclusie
Completerende TME na TAMIS resulteert niet in verhoogde peri- en postoperatieve morbiditeit of mortaliteit, noch resulteert deze aanpak in meer lokale recidieven. Wel suggereert dit onderzoek een verhoogde kans op het ontwikkelen van afstandsmetastasen en een significant lagere 5-jaars ziektevrije overleving.